In de grafische sector worden verschillende kleurenmodellen gebruikt. In dit artikel hebben we het kort over het RGB kleurenmodel.

Kleuren mengen tot andere kleuren

In de kleuterschool heb je zeker geleerd dat je groene verf kan krijgen door geel en blauw te mengen. Of je dit truukje onthouden hebt, is hier verder bijzaak. Belangrijk voor dit artikel is om te beseffen dat er miljoenen kleuren bestaan en dat die allemaal tot stand kunnen komen door een paar basiskleuren met elkaar te combineren.

De 3 kleuren van het RGB kleurenmodel

Net als CMYK, is RGB een afkorting van de gebruikte basiskleuren.

  • Rood
  • Groen
  • Blauw

Eigenlijk is het toch ongelofelijk dat je op basis van deze 3 kleuren ongeveer alle andere kleuren kan verkrijgen.

RGB waarden

Een naam als “appelgroen” is voor interpretatie vatbaar. Daarom gebruikt men voor RGB-kleuren vaste waarden. Deze bevinden zicht tussen 0 en 255.

Deze getallen lijken misschien willekeurig, maar de 256 kleurvariaties van elke basiskleur, komt tot stand als volgt: 28=256. Ook deze acht is niet willekeurig natuurlijk. Bytes worden opgesplits in bits. Als je spreekt over 8 bit-kleuren dan kom je uit op 2(bytes) tot de 8ste macht = 256.

Afhankelijk van het besturingssysteem en de monitor van je computer kan dit aanzienlijk verschillen: 8-bit, 16-bit, … Hoe meer bits, hoe meer kleuren getoond worden.

Elke kleur kan dus 256 verschillende waardes krijgen. Aangezien er 3 kleuren zijn, levert dat een totaal van ongeveer 16,7 miljoen kleuren die met RGB samengesteld kunnen worden.

In de praktijk hangt het aantal kleuren echter vooral af van het medium waarop ze getoond worden. Hierover lees je meer in de volgende paragraaf.

Toepassing van RGB

Ongetwijfeld zijn TV-schermen, digitale fototoestellen, mobiele telefoons en computerschermen de meest bekende toepassingen die gebruik maken van het RGB-model. Al deze elektronische toestellen hebben met elkaar gemeen dat ze kleuren niet volledig waarheidsgetrouw

Is dit erg? Eigenlijk niet. Onze hersenen filteren namelijk informatie en alles wat overbodig is om te overleven, merken we niet op. Dit geldt overigens voor al onze zintuigen.

Als een mug je gebeten heeft, begint het meestal pas te jeuken op het ogenblik dat je de muggenbeet ziet.

In de werkelijkheid zijn er meer kleuren dan op een scherm

Computers worden wel vaker met onze hersenen vergeleken. Of dit oneer aandoet aan het menselijke wezen laten we hier in het midden. Feit is dat computers ook informatie filteren.

Spam komt automatisch in je prullenmand terecht, zoekrobots filteren websites waarvan ze hopen dat jij ze interessant vindt en computerschermen tonen niet alle kleuren.

Omdat het veel werkgeheugen in beslag neemt om kleuren af te beelden, maken producenten vaak een keuze voor jou. Met de meeste mobiele telefoons kan je wel foto’s nemen, maar je zal zeker al gemerkt hebben dat deze er niet zo goed uitzien als foto’s die je met een volwaardige digitale camera maakt.

Meer kleurrijke tips