Veel van je ontwerpen zullen vroeg of laat gedrukt worden. In de aanlevering specificaties van je drukker staat vaak vermeld dat je het ontwerp in CMYK moet bezorgen. Een korte introductie voor beginners op het CMYK kleurenmodel.

CMYK 4 kleuren
De vier kleuren van het CMYK-model.

De 4 CMYK kleuren

In de wereld van het gedrukte woord (en beeld), gebruikt men het CMYK-kleurenmodel. Deze afkorting staat voor:

  • Cyan
  • Magenta
  • Yellow
  • blacK

CMYK is makkelijker uit te spreken dan CMYB, dus vandaar de creativiteit in de afkorting. In tegenstelling tot bij het RGB-kleurenmodel, wordt hier de waarde van elke kleur aangeduid met een percentage. Meer hierover in de volgende paragraaf.

CMYK en keycolor

Zwart is bijvoorbeeld een combinatie van 0% cyaan, 0% magenta, 0% geel en 100% zwart. In wezen zou je zwart ook kunnen verkrijgen door 100% cyaan, 100% geel en 100% magenta met elkaar te mengen. Het zwart dat je dan echter verkrijgt, is niet diep zwart.

Vandaar dus dat er een vierde hoofdkleur in dit model gebruikt wordt. Overigens is de vierde kleur niet noodzakelijk zwart. Vaak zie je ook dat de K in CMYK gebruikt wordt voor Key (sleutel). De vierde kleur kan bijvoorbeeld ook een steunkleur zijn.

CMYK en vierkleurendruk

Meteen zal je ook duidelijk zijn wat drukkers bedoelen als ze spreken van 4-kleurendruk (fullcolourproductie). Hiermee is nog geen verklaring gegeven waarom in de drukkerijwereld het CMYK-model gebruikt wordt. Daarvoor moeten we even stilstaan bij het drukproces zelf.

Er zijn veel druktechnieken, maar degene die ons hier het meest interesseert is offset. Heel eenvoudig gezegd komt offset drukken erop neer dat men 4 kleurplaten gebruikt om het eindresultaat (naamkaartje, enveloppe, briefpapier, brochure,…) te bereiken.

Op elk van de 4 kleurplaten staan enkel de waarden voor de bepaalde kleur. Zo is er een plaat voor bijvoorbeeld geel. Alles wat in het ontwerp geel is, staat op deze plaat.

Doordat de 4 kleuren over elkaar gedrukt worden, mengt de inkt zich en ontstaan alle andere kleuren.

Meer tips voor kleurenTijd is geen geld...

een klik soms wel


Sinds de lancering in 2010, ligt deze website te rijpen. Een beetje als wijn. Of whiskey. Meer dan 550.000 mensen zoals jij zijn hier informatie komen inwinnen.

Dat zegt iets over de kwaliteit van de inhoud die je hier vindt. Niet dan? Om deze gratis te kunnen blijven aanbieden, werken we samen met partners.

We gebruiken zelf hun diensten, producten of tools en kennen deze dan ook door en door. En we zijn ervan overtuigd dat ze ook voor jou een verschil kunnen maken.

De link hieronder leidt naar een partner website. Klik je erop, dan verdienen wij niets. Maar als je besluit om van het aanbod gebruik te maken, dan is het mogelijk dat we hier een kleine commissie op verdienen. Voor jou blijft de prijs hetzelfde. Maar je doet er 4 maal plezier mee. Jezelf (we bevelen enkel kwaliteit aan), alle lezers (gratis info), onze partners en ons.

Heb je op eender welk ogenblik een vraag over het aanbod van deze partner? We beantwoorden jouw vragen met plezier.[activecampaign form=1]