Kleurencombinaties kunnen mooi zijn. Toch valt er ook heel wat te zeggen over het gebruik van zwart-wit als hoofdkleuren van een huisstijl. Sterker nog: elk logo moet er goed uitzien in zwart-wit. Daar zijn immers een aantal heel goede redenen voor.
De voordelen van een zwart-wit logo
Voordeel N°1 Goedkoper om te drukken
Niet iedereen vindt een zwart-wit logo mooi. Aangezien kleuren heel subjectief zijn, is dat eigenlijk niet erg.
Naast persoonlijke voorkeuren, is er namelijk ook een groot economisch voordeel om voor je huisstijl zwart en wit te kiezen als hoofdkleuren. Voor (CMYK)-vierkleurendruk betaal je meer dan voor zwart-wit druk. Dat is logisch omdat er meer soorten inkt gebruikt moet worden. De keuze om te drukken in kleuren of zwart-wit wordt vaak bepaald door het budget dat je voor handen hebt. Als je een zwart-witte huisstijl hebt, is dit een keuze die je niet hoeft te maken.
Voordeel N°2 Een zwart-wit logo is tijdloos
Als je oud genoeg bent, weet je dat in de jaren ’70 de combinatie bruin-oranje niet ongebruikelijk was. Als je thuis tijdschriften uit de jaren ’90 zou hebben liggen, moet je eens voor de aardigheid kijken hoe vaak deze kleurencombinatie voorkomt. Waarschijnlijk zal je de resultaten van dit experiment op één hand kunnen tellen.

Als je eenzelfde telling doet onder moderne logo’s is het resultaat aanzienlijk groter. En hier raken we een heel belangrijk punt. Logo’s zijn onderhevig aan modes.
Wil je niet twee maal betalen voor een logo, zorg er dan ook voor dat je niet te veel bij de huidige trends wil aansluiten. Een zwart-wit logo is in dat geval een echte aanrader.
Elk logo moet er goed uitzien in zwart-wit
Ook al heb je een kleurrijk logo, toch is het belangrijk dat het er ook in zwart-wit goed uitziet. Er zijn namelijk een aantal situaties waarin je geen controle hebt over wat er met je logo gebeurt.

Situatie N°1: Printen van je webpagina’s en digitale huisstijl documenten
Het gebeurt wel vaker dat iemand je website bezoekt en een tekst wil uitprinten om het later eens rustig te kunnen lezen. Om kosten (of het milieu) te besparen besluit de webbezoeker om de kleurencartridge van zijn printer niet te gebruiken. Je kleurrijke huisstijl verschijnt dus in zwart-wit.
Dezelfde situatie kan zich natuurlijk ook voordoen voor al je digitale documenten, zoals facturen, die je doorstuurt naar je klanten. De offerte of elektronische brochure die je naar een potentiële klant doorstuurt per mail ziet er op het scherm heel mooi uit. Maar is dat op (zwart-wit) geprint papier ook het geval? Neem liever de proef op de som en print alles zelf eerst uit alvorens je het op je website post.

Situatie N°2: Je logo in de echte wereld
Vaak worden in KMO-zones en bedrijvenparken borden geplaatst met de logo’s op van de aanwezige bedrijven. Niet in alle situaties worden hier kleurenversies van logo’s voor gebruikt.

Nog een mooi voorbeeld dat ook grote merken niet terugschrikken om hun logokleuren te laten vallen in bepaalde situaties, vind je in Antwerpen. Bij zo’n grote zichtbaarheid mag het wel wat kleurlozer dan gewoonlijk. Niet dan?
Situatie N°3: Je logo op zwart-wit reclame drukwerk
Stel dat je net besloten hebt om een evenement te sponsoren. Als tegenprestatie voor je milde schenking zal je logo op de affiche komen te staan. Nu heeft de organisator van het evenement een ingewikkelde formule bedacht om bepaalde sponsors te overtuigen nét iets meer geld te doen betalen dan andere.
De hoofdsponsors hun logo zal op de affiche groot, in kleuren en duidelijk zichtbaar zijn. Jouw budget was helaas niet zo groot en je logo verschijnt onderaan, klein en in zwart-wit. Dit merk je natuurlijk pas op het ogenblik dat de affiches al in het straatbeeld verschenen zijn.
Een ander voorbeeld zijn advertenties in kranten. Voor een kleurendruk advertentie betaal je meer dan voor zwart-wit advertenties.
Conclusie: zorg ervoor dat je logo er goed uitziet in zwart-wit
Natuurlijk is het niet jouw taak om ervoor te zorgen dat je logo er goed uitziet in zwart-wit, maar het is wel iets waar je rekening mee kan houden bij het laten ontwerpen van een logo. Zelfs als je op dit ogenblik niet meteen denkt aan reclame drukwerk, kan dit ooit veranderen.
Als je een beperkt budget hebt en je naamkaartjes zelf met je printer wil drukken, komt het goedkoper uit als je dit in zwart-wit doet in plaats van in kleuren. Als je huisstijl en website echter kleurrijk zijn, riskeer je wel het imago van amateuristisch op te lopen.