Miljoenen web kleuren en een oneindig aantal kleurencombinaties. Daaruit een mooie combinatie kiezen lijkt eenvoudiger gezegd dan gedaan. Maar dan is er natuurlijk nog het internet, waar alles mogelijk is en snel gaat.

Kleuren benoemen

Het is quasi onmogelijk om voor miljoenen kleuren een naam te bedenken. In het gewone taalgebruik hebben we dan ook slechts een beperkt aantal woorden voor kleuren. Om een bepaalde kleurnuance toch beter te kunnen omschrijven, vallen we soms terug op een samenstelling als “donkercitroengeel-groenachtig”. Het is echter vrij moeilijk om je hier iets bij voor te stellen.

In het gewone leven hebben we geen nood aan duizenden woorden en samenstellingen om mogelijke kleurvarianten van elkaar te onderscheiden. Vergelijk het misschien best nog met het gekende verhaal over de Inuïten en hun rijke woordenschat om te benoemen wat wij kennen als “sneeuw”.

sneeuw kleuren
Sneeuwwit, of sneeuwblauwig?

Hexadecimale kleurcodes

Het gebruik van kleurcodes in plaats van woorden maakt ons leven veel gemakkelijker. Ontwerpers (en de hele grafische industrie) hebben dankzij de codes een objectief hulpmiddel om kleurnuances exact te bepalen. Er zijn verschillende standaards die elk een verschillende opbouw van de code gebruiken. Zo spreken we in de context van het internet van de kleurcode “#FFFFFF” als het over wit gaat. Zwart heeft de code “#000000”.

De code zelf bestaat uit 6 hexadecimale tekens. Dit is geen toeval aangezien computers precies net dit soort taal begrijpen. Een web browser ziet de kleuren code staan en kan deze direct interpreteren en weergeven op het scherm.


Web kleuren ontdekken

Webdesigners en -developers gebruiken heel vaak Firefox. De reden hiervoor is dat er heel wat handige (gratis) plugins voor deze browser bestaan die het leven van een web professional gemakkelijker maken. Met Colorzilla bijvoorbeeld kan je heel snel ontdekken welke kleur een bepaald element op een webpagina heeft.

kleur ontdekken op internet
Snel een kleur ontdekken op het internet

Daarnaast kan je natuurlijk ook in grafische software, zoals Photoshop, met een zogenaamde color picker kleurcodes ontdekken.

kleuren photoshop
In Photoshop helpt de color picker je om snel web kleuren te ontdekken

Internet kleuren en print kleuren

Tenslotte willen we hier opmerken dat naast de kleurcodes voor het web, er andere kleurcodes gebruikt worden door drukkers. CMYK-kleuren en steunkleuren zijn ongetwijfeld de bekendste.

Meer kleurrijke tips