Iedereen weet wel wat een mascotte is. Toch is het interessant om het fenomeen eens vanuit een andere invalshoek te bekijken. Achter elk sympathieke karaktertje schuilt een enorme marketingmachine.

Mascotte op verpakking
Mascottes zijn schattig, maar toch vooral “big business”

Een mascotte heeft menselijke trekken

Een typische eigenschap van mascottes is dat ze heel menselijk aandoen, ondanks dat ze meestal afgebeeld worden als (fictieve) dieren en zelfs voorwerpen. Dit fenomeen is niet nieuw. We zijn met zijn allen opgegroeid met sprookjes en fabels. Ook daar komen sprekende dieren in voor. Niemand haalt dan ook de schouders op bij het bekijken van een reclamefilmpje waarin een huppelend konijn vrolijk een kom cornflakes vult.

Mascottes spreken en bewegen

Zoals hierboven al werd aangegeven, krijgen mascottes leven ingeblazen. Dit kan op het internet door gebruik te maken van moderne animatie technologie.

In de “echte wereld” zie je promojongens of -meisjes gehuld in een kostuum in bijvoorbeeld een pretpark vrolijk ronddwarrelen om samen met jou op de foto te mogen. Dat je voor die foto heel wat geld moet neertellen, neem je er dan bij.

Mascottes hebben een naam

Om de personificatie nog te versterken, krijgen mascottes vaak een naam. Bibendum, de mascotte van Michelin uit het filmpje hierboven, is misschien nog wel de bekendste.

Soms mag het publiek hier zelfs een zegje in doen, zoals voor het EK 2012. Om de stemming niet uit de hand te laten lopen, werden drie opties voorgesteld: Slavek en Slavko, Siemko en Strimko of Klemek en Ladko. De reden om voetballiefhebbers te betrekken in de naamkeuze was natuurlijk een doorzichtige marketingtruuk. Maar net zoals voor extreem dure logo’s, haal je met dit soort stunten natuurlijk ook de pers.

Mascottes benadrukken één eigenschap

Veels mascottes wekken sympathie op bij het publiek. Maar ook het omgekeerde komt voor. Geen enkele rugbyclub haalt het in zijn hoofd om een schattige indruk te wekken. Hun keuze zal daarom eerder vallen op bijvoorbeeld een stoere bulldog. Point is dat mascottes een bepaalde eigenschap (van een club, bedrijf of product) extra in de verf zetten.

Mascotte zijn big business

Voornamelijk in de sportwereld en entertainment industrie worden mascottes commercieel uitgebuit. Eigenlijk is het omgekeerd: Mascottes worden gebruikt als logo OMDAT ze commercieel uitgebuit kunnen worden. Merchandising in de vorm van poppetjes, knuffeldieren, posters, tassen, T-shirts,… liggen bij supporters heel goed in de markt.

Naast sportclubs gebruiken veel bedrijven ook een mascotte als logo.