Een logo vector bestand is belangrijk als je ooit drukwerk wil met je logo op. Dit kunnen advertenties in kranten zijn, maar net zo goed bedrukkingen op wagens en T-shirts. In dit artikel leer je meer over vectortekeningen in het algemeen en vectorlogo’s in het bijzonder.
Wat is een vectortekening?
In de grafische sector spreken we van een vectorbestand wanneer we het hebben over tekeningen die (theoretisch gezien) oneindig uitvergroot kunnen worden, zonder dat de kwaliteit ervan verloren gaat.
Dit is bij foto’s niet het geval. Als je een foto immers uitvergroot, zal je op een bepaald ogenblik kleine blokjes beginnen waarnemen. Bij vectortekeningen krijg je geen pixels te zien.
Waarom heb je een vectorversie van je logo nodig?
Uit het bovenstaande is duidelijk dat een vectortekening, zoals je logo, de beste kwaliteit levert. Grafische vormgevers en drukkerijen zullen steeds vragen of je een vector logo hebt. Als je een jpg-bestand aanlevert voor je T-shirt bedrukkingen, riskeer je namelijk dat het drukwerk van lagere kwaliteit zal zijn.

Welke bestandsnamen hebben vectortekeningen?
De bekendste grafische programma’s zijn CorelDraw en Adobe Illustrator. Beide programma’s gebruiken een verschillende bestandsnaam voor de vectortekeningen die je ermee kan maken. Een CorelDraw bestand heeft de extensie .cdr. Voor Illustrator is dit .ai.

Het is helemaal niet ongewoon dat verschillende programma’s met verschillende bestandsnamen werken. Denk maar aan Word-documenten (MsOffice) versus Writer-documenten (OpenOffice). Het eerste heeft bestanden die eindigen op .doc of .docx. Een tekstbestand dat gemaakt is in Writer heeft een extensie .odt.
Gelukkig bestaat er voor vector bestanden ook een standaard die je met verschillende opmaak programma’s kan openen. Dit is het zogenaamde EPS-bestand.
Hoe kan je EPS-bestanden openen?
Om een eps-bestand te openen (en te bewerken), moet je een grafisch programma op je computer geïnstalleerd hebben. De aanschaf van een licentie hiervoor is vrij duur. Als je geen professionele ontwerper bent, is het de moeite niet om hier geld aan uit te geven. Gelukkig zijn er alternatieven.
Gratis ontwerpsoftware
Met het gratis DTP-programma kan je eps-bestanden openen.
PDF met vector logo
Heb je geen zin om in Scribus te leren werken, is er nog een ander alternatief: PDF. Dit soort bestanden kent iedereen en kan je op elke computer openen. PDF is een internationale standaard die op meerdere platforms (Mac en PC) en besturingssystemen (Linux, XP, Vista,…) werkt. PDF’s worden ook in de drukkerijwereld en grafische sector vaak gebruikt.

Er valt veel meer te schrijven over PDF’s dan in dit korte artikel, maar we beperken ons hier tot de essentie. Een PDF kan ook een vectorbestand bevatten. Als je een .eps opslaat als PDF, kan een drukker het later openen met het programma van zijn keuze.
Om snel te controleren of een PDF-bestand daadwerkelijk een vectoversie van je logo bevat, kan je heel sterk inzoomen op het ontwerp. Als je pixels begint te zien, heeft de ontwerper zijn werk niet goed gedaan.
Wat als je geen vector logo hebt?
Misschien heb je je logo zelf ontworpen, of heeft je ontwerper je geen vector versie bezorgd. In dat geval is het steeds mogelijk om je logo alsnog naar een vector te laten omzetten. Het logo moet dan digitaal overgetekend worden.
Het helpt in dat geval wel als je weet welk font er gebruikt werd voor je logo. Maar ook als dat niet het geval is, kan je het lettertype ook laten overtekenen. Importeren van een jpg-versie van je logo in een vector programma is echt geen optie.
Als je nog geen logo hebt laten ontwerpen, doe je er best aan om steeds een vector versie te eisen van je ontwerper. Ook als je niet (meteen) van plan bent om je logo op drukwerk te gebruiken, kan het nooit kwaad om het logo vectorbestand in je bezit te hebben.
Zelfs voor pure internetbedrijven, zoals webshops, komt misschien vroeg of laat de gelegenheid dat ze aan een beurs deelnemen. In dit soort situaties is het pijnlijk om te moeten bijbetalen voor iets waar je eigenlijk recht op had, maar waarvan je niet wist dat het bestond.