Lettertypes zijn zo oud als het schrift. Spijkerschrift, hiërogliefen en monnikenschrift zijn slechts enkele van de bekende voorgangers van wat we tegenwoordig ook met de Engelse naam fonts aanduiden.

Handschrift als lettertype

Ruim gezien valt zelfs jouw handschrift te beschouwen als een lettertype. Een lettertype is immers een unieke visuele weergave om een taal op papier weer te geven. En ook hier zijn er veel van. Zoveel talen, zo’n lange geschiedenis, zoveel individuen. Het echt aantal lettertypes bedraagt dan ook in de miljarden.

Ook in digitale lettertypes vind je veel fonts terug die lijken op handschrift. Het grote verschil is natuurlijk dat als je een letter of woord twee maal op een papier schrijft, het er toch telkens licht anders uitziet. Met digitale lettertypes heb je dit niet.

Handschrift lettertypes.

Digitale lettertypes

Ondanks deze grote veelheid van “lettertypes”, zie je dat in logo’s letterypes vooral digitale fonts zijn. Digitaal wil zeggen dat je het van het internet kan downloaden, op je computer kan installeren en vervolgens gebruiken in alle programma’s die tekst toelaten, zoals tekstverwerkers en grafische opmaak software.

Kiezen uit lettertypes

Er zijn heel wat websites die fonts aanbieden. De zoekterm “lettertype” in Google levert meer dan 2.000.000 resultaten op. Zoek je op font worden dat er nog meer. In dit artikel bespreken we enkele van deze websites.

Met zo’n ruim aanbod is het natuurlijk bijna een onmogelijke opdracht om alle fonts te bekijken en vervolgens een aantal lettertypes voor je logo en huissttijl uit te kiezen.

Logo ontwerpers maken daarom meestal een eerste selectie van geschikte fonts en gaan vervolgens experimenteel en georganiseerd te werk.:

  • In welk lettertype zien jouw slogan en bedrijfsnaam er beter uit?
  • Welk lettertypes zijn gratis?
  • Hoeveel licentiekosten betaal je voor andere fonts?
  • Mag het lettertype gewijzigd worden?
  • Welke lettertypes vormen samen een mooi geheel?

Conclusie

Lettertypes bestaan in alle vormen. Het prijskaartje varieert van gratis tot duur. Een geschikt lettertype zoeken voor je huisstijl kan een tijdrovende bezigheid zijn. Maar natuurlijk kan je ook steeds een beroep doen op een professional.

Naast het zoeken en kiezen van een font, geven ontwerpers van logo’s ook vaak een persoonlijke “touch” aan een font.

Andere interessante tips voor jou