Een goede slagzin bedenken vergt heel wat inspiratie. Met de volgende technieken die vaak in slogans gebruikt worden, kom je echter ook al een aardig eind verder.

Tip N°1:
Beeldspraak in slagzinnen

Ook metaforen kom je vaak tegen in slagzinnen. Het onderstaande voorbeeld is een mooi voorbeeld van hoe de mascotte van het bedrijf in kwestie, in de slogan verwerkt wordt. Geen haar op je hoofd dat eraan denkt om een echter tijger in je benzinetank te duwen. Een tijger roept wel het beeld van kracht op en daar is het hem natuurlijk om te doen.

“Stop een tijger in je tank” (Esso)


Tip N°2:
Slagzinnen overdrijven vaak

In heel veel slogans zie je superlatieven opduiken: beste, goedkoopste, snelste,… Op zich is daar niets mis mee. Het is wel niet zo eenvoudig om het zo te formuleren dat het niet zweemt naar “stoeferigheid”. Het volgende voorbeeld is een mooie illustratie van hoe overdrijving in een slagzin niet stoort:

“Het is leuk als je weet dat je de snelste bent” (Telenet)


Tip N°3:
Gebruik alliteratie in je slagzin

Allitteratie is een stijlvorm waarbij de eerste medeklinker van een woord herhaald wordt. Dit is een typische techniek die studenten gebruiken om hun leerstof te onthouden. Een eigenschap van goede slogans is dat ze onthouden worden. Alliteratie is dus zeker een geschikte techniek om in een slagzin toe te passen.

“Mannen weten waarom” (Jupiler)


Tip N°4:
Herhaal woorden in je slogan

Door woorden te herhalen, leg je meer nadruk op het herhaalde woord. Zeker in slagzinnen, die sowieso kort zijn, komt het herhaalde woord extra in de kijker te staan. De onderstaande slogan is overigens een mooie illustratie van hoe grote merken (soms) verkiezen om hun slogan te vertalen in plaats van een Engelse slogan te gebruiken.

“Elke dag een mooie dag” (Always)


Tip N°5:
Gebruik tegenstellingen in je slagzin

Ook tegenstellingen doen het goed in slogans. Neem nu de onderstaande waarin zelfs een dubbele tegenstelling gebruikt wordt: veel >< beetje en “wij >< jou”:

“Een beetje van ons, zoveel van jezelf” (Brico)


Nog meer tips voor slagzinnen?

Zijn de bovenstaande tips niet voldoende om een slagzin te verzinnen, dan vind je ongetwijfeld meer inspiratie in dit artikel, of in deze sloganquiz.

Meer interessante tips voor jou

Interessant? Deel deze tips met je netwerkTijd is geen geld...

een klik soms wel


Sinds de lancering in 2010, ligt deze website te rijpen. Een beetje als wijn. Of whiskey. Meer dan 550.000 mensen zoals jij zijn hier informatie komen inwinnen.

Dat zegt iets over de kwaliteit van de inhoud die je hier vindt. Niet dan? Om deze gratis te kunnen blijven aanbieden, werken we samen met partners.

We gebruiken zelf hun diensten, producten of tools en kennen deze dan ook door en door. En we zijn ervan overtuigd dat ze ook voor jou een verschil kunnen maken.

De link hieronder leidt naar een partner website. Klik je erop, dan verdienen wij niets. Maar als je besluit om van het aanbod gebruik te maken, dan is het mogelijk dat we hier een kleine commissie op verdienen. Voor jou blijft de prijs hetzelfde. Maar je doet er 4 maal plezier mee. Jezelf (we bevelen enkel kwaliteit aan), alle lezers (gratis info), onze partners en ons.

Heb je op eender welk ogenblik een vraag over het aanbod van deze partner? We beantwoorden jouw vragen met plezier.[activecampaign form=1]