Verenigingen, scholen en kleine zelfstandigen hebben vaak geen groot budget om professionele layouts te laten ontwerpen. Dure opmaak software is voor hen ook geen optie. Gelukkig bestaat er gratis DTP software waarmee heel professionele resultaten behaald kunnen worden.
Inleiding : wat is Desktop Publishing of DTP?
DTP staat voor DeskTop Publishing. Iets minder abstract geformuleerd komt het neer op een ontwerp op je computer maken. Dit ontwerp kan later gebruikt worden voor het internet of voor drukwerk. Voor deze ontwerpen heb je gespecialiseerde software nodig.

Zelf een logo ontwerpen is niet steeds het beste idee is. Hetzelfde geldt voor ontwerpen die bij je drukker moeten belanden. Er dient namelijk een hele weg afgelegd te worden tussen een ontwerp op de computer en een bestand dat door de drukker gebruikt kan worden.
Drukpersen stellen immers heel wat technische eisen aan een bestand. Om een ontwerp voor te bereiden voor drukken, wordt het daarom ook steeds door een prepresser onder handen genomen.
Passers, snijmessen, dpi, PDF-certificatie, kleurprofiel, RGB omzetten naar CMYK,… Het zijn allemaal technische aspecten waar een prepress-afdeling van een drukkerij op de hoogte is.
Als leek en amateurontwerper vormen ze vaak een raadsel. Voor al deze zaken betaal je dan normaal gezien ook extra bij een drukker. Tenzij je alles zelf doet natuurlijk. En dat kan je dus met Scribus.
2 voordelen van Scribus
Voordeel N°1:Volledig gratis DTP software
Scribus is de gratis tegenhanger van Publisher. Het programma is volledig gratis, al stellen de makers een vrijwillige bijdrage zeer op prijs. Dit laatste is een gangbare praktijk in zogenaamde Open Source projecten.
Voordeel N°2:DTP software in het Nederlands
Bij de installatie van het programma kan je kiezen voor een Nederlandstalige versie. Ook bestaat er een Nederlandstalige gebruikershandleiding van Scribus.

2 nadelen van Scribus
Nadeel N°1: Gebruik van lettertypes
Het DTP-programma ziet er veelbelovend uit, maar heeft voor professionals een aantal beperkingen. Het juist installeren van lettertypes lijkt op het eerste gezicht iets ingewikkelder dan voor de Adobe programma’s nodig is. Daar hoef je het font enkel op je computer te installeren en het programma eventueel opnieuw te starten.
Nadeel N°2: Beperkte creatieve mogelijkheden
Adobe Illustrator is een professioneel DTP programma en dat merk je. Naast de vele creatieve mogelijkheden van het programma, kan je makkelijk ontwerpen uit andere Adobe programma’s inladen. Omdat Scribus een programma op zich is, heb je deze mogelijkheden niet. Anderzijds heb je hier waarschijnlijk geen nood aan.
Conclusie: Scribus gebruiken of toch niet?
Voor beginnende en en doe-het-zelf ontwerpers is Scribus een goede start om ervaring op te doen op het gebied van ontwerpen en prepress. In dat opzicht is het zeer handig dat je er ook vector tekeningen mee kan maken, of gewoon de vector versie van je logo mee kan openen.