Online foto’s kopen voor je huisstijl, advertenties, brochures, folders, website,… is gemakkelijk. Anderzijds vind je zelfs op het internet soms niet terug wat je echt nodig hebt. Of wil je net iets meer dan herkenbare foto’s die door duizenden andere bedrijven gebruikt worden. We zetten hier drie mogelijke alternatieven op een rijtje voor stockfoto’s die je kan aankopen via beeldbanken.

Alternatief N°1: Huur een professionele fotograaf in

Als je getrouwd bent, heb je hoogstwaarschijnlijk een professionele fotograaf ingehuurd om de dag van je leven vast te leggen. Waarom zou je niet hetzelfde doen voor je bedrijf of organisatie?

stockfoto huwelijk
In je huwelijksalbum gebruik je toch ook geen stockfoto’s?

Een professionele fotograaf kost natuurlijk meer geld dan stockfoto’s, maar anderzijds krijg je hiervoor een creatieve input en fotografisch maatwerk voor in de plaats. Ook je klanten zullen het verschil merken en jouw foto’s associëren met jouw producten of diensten. Dit heb je niet als je foto’s gebruikt die je directe concurrenten ook aangekocht hebben.

Alternatief N°2: Online foto’s kopen en Photoshoppen

Digitale beeldbewerkingen zijn schering en inslag. Geen borst of bil die op de cover van een magazine verschijnt, zonder dat een creatieveling er zijn lusten op heeft mogen botvieren.

Wat zou jou dan tegenhouden om een foto aan te kopen, en die vervolgens onherkenbaar te (laten) personaliseren door een Photoshopper. Ook collages uit meerdere foto’s leveren vaak een origineel beeld op dat met jouw merk geassocieerd kan worden.

photoshop filter schilderij
Photoshop biedt heel wat creatieve filters aan, zoals Oil Paint.

Alternatief N°3: Zelf fotograferen

Iedereen beschikt tegenwoordig wel over een digitaal fototoestel. Als je hier een beetje handig mee kan omgaan, is het ook mogelijk om zelf foto’s te nemen die je later kan gebruiken in een brochure of op je website.

hand met schelpen aan zee
Niet 100% perfect, maar kan wel gebruikt worden in een brochure voor een reisbureau.

Deze optie is enkel aan te raden als je echt een heel laag budget hebt en bovendien verstand hebt van fotografie. Een foto nemen is namelijk meer dan op een knopje drukken. Naast belichting komt er ook een oog voor compositie en dergelijke bij kijken.

Als je aan jezelf twijfelt kan je natuurlijk altijd een beroep doen op een kennis of collega die handiger is op het gebied dan jij.

Conclusie: creatief met foto’s voor elk budget

De bovenstaande tips liggen voor de hand, maar ze bieden wel een oplossing dat past binnen elke budget. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van stockfoto’s.

Lees zeker ook deze tips