Mascottes zijn een speciale vorm van logo’s die vooral in de sportwereld populair zijn. Maar ook bedrijven en organistaties schrikken niet terug om een mascotte te gebruiken als logo voor hun producten en diensten. En terecht!

Uncle Ben's rijst
Een logo mascotte is direct herkenbaar.

Logo en mascotte naast elkaar

Mascottes vervullen in wezen dezelfde functie als logo’s. Allebei zijn ze een unieke visuele identiteit van een bedrijf, product of dienst. Hierdoor wordt het voor het publiek gemakkelijker om een merk te herkennen.

In sommige gevallen worden een logo en mascotte naast elkaar gebruikt. Afhankelijk van de situatie kan dan gekozen worden om ze allebei, of één van de twee in te zetten voor marketingdoeleinden. Een duidelijke voorbeeld is het huppelend chocomelk konijn dat enkel voor bepaalde producten gebruikt wordt van het moederbedrijf Nestlé.

Een mascotte als volwaardig logo

Daarnaast worden mascottes ook gebruikt als volwaardig logo. In zulke gevallen zijn vaak de naam van het product en de mascotte duidelijk aan elkaar gelinkt.

Of hoe had je je anders een “Android” voorgesteld? De letters van de Android-mascotte zijn trouwens een mooi voorbeeld van deze techniek om een mooi letterlogo te maken.

Wanneer een logo mascotte gebruiken?

Je doelpubliek bepaalt grotendeels of een mascotte voor jouw bedrijf of organisatie de beste keuze is. Dit wil echter niet zeggen dat mascottes enkel voor kinderen bestemd zijn. Je kan een mascotte namelijk ook gerust inzetten om volwassenenen te charmeren.

Mascottes voor kinderen

Als je doelpubliek jonge kinderen zijn, hoef je in wezen niet veel te twijfelen. Een mascotte is uiterst geschikt om je merk bij het jonge publiek te doen aanslaan. Dit geldt niet enkel voor de bedrijfswereld, maar ook voor de non-profit sector. Scholen, ngo’s en vzw’s die maatschappelijk werk verrichten met/voor kinderen gebruiken wel vaker een lieflijk ogende mascotte.

Mascottes voor een volwassenen doelpubliek

Er zijn talloze voorbeelden die aantonen dat mascottes ook voor volwassenen werken.

logo mascotte
Mascottes zijn ook geschikt voor een volwassenen publiek.