Een logo laten ontwerpen is iets wat je normaal gezien maar één keer in je leven doet. In dat opzicht is het vergelijkbaar met een huis kopen. En net als bij vastgoed kopen, kom je bij een logo ontwerp plots voor een hele hoop vragen te staan. Dit artikel bevat een praktisch overzicht van de stappen die je moet zetten bij het laten ontwerpen van een logo.
- Stap N°1: Kies een bedrijfsnaam
- Stap N°2: Beslis of je een logo nodig hebt
- Stap N°2: Bestudeer logo’s van andere bedrijven
- Stap 3: Stel een briefing op voor je logo ontwerper
- Stap N°4: Bepaal je budget voor je logo en huisstijl
- Stap N°5: een logo ontwerper kiezen
- Conclusie: een logo laten ontwerpen vergt voorbereiding
Stap N°1: Kies een bedrijfsnaam
Voor alle duidelijkheid: het is absoluut noodzakelijk dat je eerst een product- of bedrijfsnaam bedenkt. Waarom dit het eerste is wat je moet doen, lees je in dit artikel.
Stap N°2: Beslis of je een logo nodig hebt
Vroeger hadden enkel bedrijven of grote organisaties “nood” aan een logo. Tegenwoordig wil elke vereniging, school, of zelfs sollicitant een persoonlijk merk belichamen. En daar hoort nu eenmaal een logo bij. Maar is dat wel zo? De eerste vraag die je je best stelt als je een logo wil laten ontwerpen is of je wel een logo nodig hebt.
Op zich lijkt deze vraag misschien vreemd, maar als je het formuleert als “Wat gaat een logo me kosten en opbrengen?“, verliest het wat van zijn kracht aan domheid.
Een bedrijf opstarten zonder logo kan perfect
Als startend bedrijf is het absoluut geen slecht idee om je logo en huisstijl ontwerp uit te stellen tot een later stadium. Op dit ogenblik denk je er bijvoorbeeld aan om wijn te importeren. Wanneer je zaak een tijdje draait, besluit je om ook kinderdranken in je assortiment op te nemen. Waar je eerst een logo had dat geschikt was voor wijnimporteurs, zit je nu plots met een logo dat niet meer past bij jouw zaak.
Kortom, in het begin kan je makkelijk zonder logo. Hetzelfde geldt trouwens ook voor een website, maar dat is een ander verhaal.
Begin eventueel met een letterlogo
Op veel websites zie je de bedrijfsnaam wel vermeld, maar ontbreekt een logo zoals we dat gewend zijn. Heel vaak is er geopteerd voor de eenvoudigste vorm van logo’s, namelijk een letter logo.

Je kiest zelf een lettertype op het internet dat je mooi vindt. Je gebruikt dit als logo tot het ogenblik dat je over de tijd en het budget beschikt om een “echt” logo te laten ontwerpen. Er zijn heel veel mooie lettertypes die je vrij mag gebruiken. Daarnaast bestaan er ook eenvoudige technieken om met lettertypes te spelen. Denk hierbij aan streepjes weglaten en een letter spiegelen.
Stap N°2: Bestudeer logo’s van andere bedrijven
Logo’s van andere bedrijven en producten aandachtig bekijken is de beste manier om te weten te komen wat jezelf mooi vindt bij logo’s. We trekken hier even de vergelijking met een huis kopen door. Ook daar wil je op voorhand eerst een idee hebben van de mogelijkheden. Je zal ongetwijfeld heel wat huizen moeten bekijken op internet (en in het echt) alvorens je een beter beeld hebt van wat je droomhuis zou kunnen zijn.
Ook voor logo’s is dat het geval. Ondanks dat logo’s overal zijn, staan we er niet vaak bij stil. Natuurlijk is het niet de bedoeling om een logo van iemand anders te plagiëren. Maar wil je zelf een logo laten ontwerpen, is het goed om bewuster te worden van het “fenomeen logo”.

Tijdens deze onderzoekende fase zal je heel wat logo’s tegenkomen die jij niet mooi vindt. Je kan je hier ook de vraag stellen waarom dat zo is. Wat stoort jou aan het logo? Zijn het kleuren van de huisstijl, de compositie, het lettertype,…?
Stap 3: Stel een briefing op voor je logo ontwerper
Met al je opmerkingen die je in de eerste fase genoteerd hebt, stel je vervolgens een briefing op. Sommige mensen doen dat niet en geven hun logo ontwerper een carte blanche. Waarom dit echt geen goed idee is, lees je in de volgende paragraaf.
Waarom geef je een logo ontwerper best geen carte blanche?
Maak voor mij nu maar eens een mooi logo is een sterk begin om jezelf en de ontwerper te ontgoochelen. Je ontwerper heeft in 99% van de gevallen immers een totaal ander beeld dan jij van wat een mooi logo is. Niemand kan van jou verwachten dat je zelf een logo tekent of bedenkt. Maar jij kan op jouw beurt niet van ontwerpers verwachten dat ze jouw smaak kunnen raden.

Probeer daarom de nodige tijd te investeren in het opstellen van een korte briefing. Zo voorkom je dat de tijd die nodig is om je logo te laten ontwerpen, onnodig uitloopt. Waaruit deze briefing dan best bestaat, lees je hieronder.
4 punten voor je logo briefing
Er zijn een aantal zaken waarmee je een grafisch vormgever van in het begin op het juiste pad kan zetten. Zonder zelf enig grafisch talent te hebben, kan je namelijk wél zelf een aantal zaken op voorhand beslissen. Neem de onderstaande punten dan ook zeker op in je briefing over je logo:
Punt N°1: Welke kleuren(combinaties) vind je mooi?
Welke kleuren zou je liever niet in je huisstijl en logo zien? Niet iedereen heeft het talent om kleuren te combineren. Algemeen gesteld heeft iedereen echter wel een voor- of afkeur voor bepaalde kleuren.
Aangezien er miljoenen kleuren zijn, is het soms niet makkelijk om aan te geven welke kleur je precies bedoelt met bijvoorbeeld “appelgroen”. Gelukkig bestaan er internet kleurencodes. En natuurlijk hebben we ook tips voor het zoeken van huisstijl kleuren.
Punt N°2: Omschrijf je activiteiten
Zelf weet je natuurlijk best waarmee je bedrijf bezig is, maar dit is niet noodzakelijk voor een ontwerper het geval. Consultancy bijvoorbeeld zegt op zich niets. Hoe beter je je kernactiviteiten opneemt in je briefing, hoe makkelijker een logo ontwerper zich een goed beeld kan vormen.
Punt N°3: Omschrijf je doelpubliek
Wie zijn je huidige en toekomstige klanten? Is je zaak B2C of B2B gericht? Waar wonen je klanten? Ga je hen online of ook offline trachten te bereiken? Allemaal vragen waarop het antwoord niet enkel een invloed heeft op je slagzin of merknaam, maar ook op je logo.
Als je bijvoorbeeld een oogarts bent, zal de ontwerper een zeer leesbaar lettertype kiezen. Het logo zal op die manier aangepast zijn aan jouw klanten. Dit is trouwens een goed voorbeeld van hoe je klantgerichtheid met kleine details al in je huisstijl kan bereiken.
Punt N°4: Welke vormen en lettertypes vind je mooi?
Niet iedereen heeft hierover een uitgesproken mening. Als je dit wel hebt, maak je dat best kenbaar. In veel gevallen zetten omschrijvingen als “een strak logo” je ontwerper vaak op weg. In zo’n omschrijving heb je onbewust laten weten dat je absoluut geen logo wil met veel krullen en tierlantijntjes.
Stap N°4: Bepaal je budget voor je logo en huisstijl
Eenvoudig gezegd zijn er drie prijscategorieën voor logo’s: gratis, betaalbaar en (te) duur.
Gratis logo’s
Als we er even van uitgaan dat “tijd is geld” niet opgaat, bestaan er inderdaad gratis logo’s. Tot deze categorie behoren dan vooral de logo’s die je zelf ontwerpt.
Optie N°1: Clipart en MS Word logo’s
Het klinkt misschien lachwekkend, maar je komt heus wel logo’s tegen die weggelopen lijken uit een collectie cliparts van de jaren ’90. Onthoud hierbij dat voor de buitenwereld logo vaak een eerste teken van (on)professionaliteit uitstraalt. Clipart logo’s gebruik je dus best niet. Beter geen logo dan een amateuristich logo!

Optie N°1: Logo templates: een slecht idee
Als je een logo van een template website haalt, heb je misschien een mooi logo, maar het is niet op maat van jouw bedrijf gemaakt. De ontwerpers op dat soort websites zijn namelijk niet op de hoogte van je bedrijf, diensten, waarden en doelpubliek.
Bovendien ben je er100% zeker van dat je logo niet uniek is. Er zijn ongetwijfeld nog tientallen bedrijven op de markt die hetzelfde logo als jij hebben. Logo templates zijn dus geen goed idee.

Optie N°2: Logo laten ontwerpen door familie of een kennis
Logo-ontwerpers hebben het vak al doende moeten leren. In de loop van de jaren gaat het telkens beter, maar voor elk logo project is het een beetje van nul beginnen. Schetsen, herschetsen, nadenken, informatie inwinnen over de sector, … Het hoort allemaal bij het voorbereidend werk van een ontwerper. Een logo leren ontwerpen doe je niet van de ene dag op de andere. Ook je neefje met tekentalent niet.
Kritiek geven is makkelijk, vooral op mensen met wie je geen emotionele relatie hebt. Wat als je neefje met een logo op de proppen komt dat je absoluut niet ziet zitten? Ga je het over je hart krijgen om te zeggen dat je zijn ontwerp niet gaat gebruiken? Dit probleem heb je niet wanneer je een ontwerper onder de hand neemt aan wie je moet betalen. Als het logo je niet bevalt, kan je dit gewoon eerlijk zeggen. Per slot van rekening moet jij de factuur betalen en daardoor ga je veel kritischer zijn dan je ooit voor jezelf of je naasten zal zijn.
Betaalbare logo’s
Wat voor één bedrijf duur is, is voor een ander betaalbaar. In dat opzicht is het zeker gerechtvaardigd om het logo van Unilever op te vatten als betaalbaar, ook al kostte het logo 10 miljoen euro.

Volgens het bedrijf zelf wordt er immers dagelijks “160 miljoen maal een Unilever product gekozen”. Stel je voor dat het bedrijf alle consumenten met een brief op de hoogte zou moeten brengen van het feit dat het logo gewijzigd was. Dan kan je inderdaad beter een ogenschijnlijk exorbitant bedrag betalen voor je logo en dit wereldkundig maken in een persbericht. Zo vorm je het gespreksonderwerp van de dag en heeft iedereen toch je logo gezien.
Ook logo’s waarvan je zelf het concept bedenkt, vallen onder de categorie “betaalbare logo’s”. Het is logisch dat je veel minder betaalt voor het uittekenen van jouw idee dan voor het laten bedenken én uittekenen van een idee. In dit geval raden we je echter heel sterk aan om de ontwerper van je keuze eerlijk zijn mening over jouw concept te laten zeggen. Heel waarschijnlijk denkt zij/hij aan bepaalde zaken waarvan jij geen weet hebt.
Dure logo’s
Er bestaan goedkope logo’s, die nog te duur zijn voor wat ze waard zijn. In de onderstaande gevallen zijn logo’s veel te duur betaald:
- Je ontwerper heeft het er zich makkelijk van afgemaakt en zelf een template gebruikt. Of hij heeft een logo van iemand anders licht aangepast.
- Zonder dat je het weet, heeft de ontwerper een font gebruikt waarvoor je eigenlijk moest betalen. Helaas kom je hier pas achter als het te laat is.
- Je hebt geen vectorversie van je logo ontvangen.
Het bovenstaande brengt ons bij de volgende stap. Hoe kies je een ontwerper voor je logo?
Stap N°5: een logo ontwerper kiezen
Deze stap is ongetwijfeld de moeilijkste. Afhankelijk van je budget zal je een beroep doen op jezelf of kennissenkring, of opteren voor een professionele ontwerper. Als je opteert voor het laatste, kan je best rekening houden met de volgende tips:
Kies een ontwerper met print ervaring
Vraag een ontwerper steeds op voorhand of hij ervaring heeft met prepress. Deze vraag stellen is vooral nuttig als je later dezelfde ontwerper zou willen inhuren voor het opmaken van je drukwerk, zoals naamkaartjes, briefpapier,… Voor het opmaken van bestanden voor de drukker heb je heel wat andere technische kennis nodig dan voor ontwerpen die voor een website bestemd zijn.
Bekijk portfolio’s, en vooral de logo’s van de ontwerpers
Een blik werpen op de ontwerper zijn (online) porftolio kan je enigszins een idee geven van de kwaliteit die je kan verwachten. Maar het geeft nog steeds geen beeld van wat de ontwerper zelf mooi vindt. Alle logo’s zijn namelijk in opdracht gemaakt. En alle voorbeelden die je te zien krijgt, zijn aangepast aan de smaak van de verschillende opdrachtgevers. En zo hoort het ook: een logo is op maat gemaakt en moet dus ook aansluiten bij de verwachtingen en wensen van degene die het bestelt.
Als je wil weten wat een ontwerper zijn smaak is, kijk je best naar het logo van de ontwerper. Dit is immers het enige ontwerp waar een ontwerper zich volledig creatief kan uitleven zonder zich zorgen te maken of een opdrachtgever het mooi vindt of niet.
Conclusie: een logo laten ontwerpen vergt voorbereiding
De bovenstaande tips zijn bedoeld om je te helpen bij de voorbereiding op je logo ontwerp. Je kan een aantal zaken zelf doen, of alles overlaten aan een ontwerper of ontwerpbureau.
In alle gevallen is het uiteindelijk de bedoeling dat je logo een hele tijd zal meegaan. Ga daarom best niet overhaast te werk. Neem rustig je tijd om je voor te bereiden en na te denken over voorstellen die je van je ontwerper of ontwerpbureau ontvangt. Je kan ook steeds raad van andere inwinnen over de ontwerpen. Houd hierbij wel in het achterhoofd dat je met uiteenlopende meningen zal geconfronteerd worden. Dit is niet altijd een hulp en uiteindelijk ligt de finale beslissing bij jou.