Lettertypes zoeken voor je logo of huisstijl kan snel ontaarden in uren zoek- en vergelijkingswerk. Op het internet staan immers duizenden lettertypes. De meeste van hen kan je op de koop toe gratis downloaden. Enkele tips om je speurtocht te vergemakkelijken…

Gratis lettertypes zoeken

In Google duiken ongeveer 37 miljoen resultaten op voor de zoekterm Free fonts. Je had zelf al kunnen raden dat we niet alle websites bezocht hebben om te onderzoeken welke de beste is. Toch zijn er volgens ons twee sterke uitschieters die een goede basis vormen voor je speurwerk naar hét lettertype dat bij jouw zaak past.

dafont.com: handige font site

Op www.dafont.com vind je ongeveer 20.000 fonts. Dat is heel wat. Gelukkig kan je met de filters en zoekfuncties al een eerste stelectie van stijl kiezen.

lettertypes stijlen
De (da)fonts zijn ingedeeld in handige categorieën.

Als je een categorie gekozen hebt, is het handig om eerst het aantal fonts per pagina van 10 tot 50 te verhogen. En nu je toch bezig bent, kan je best in het veld Custom Preview de naam van je bedrijf typen. Zo zie je meteen of een bepaald lettertype geschikt is of niet.

preview lettertype
De preview is handig om de tekst aan te passen.

Wil je echt voor gratis lettertypes gaan, moet je tenslotte ook op more options klikken. Hier kan je dan aanvinken of je lettertypes wil zien waarvoor je moet betalen, toestemming vragen aan de ontwerper, of gewoon gratis kan gebruiken. Opgelet: er is een belangrijk verschil tussen “Gratis” en “Gratis voor persoonlijk gebruik”.

Elk font dat je downloadt bevat een licentieovereenkomst. Om zeker te zijn dat je niemand zijn rechten schendt, lees je deze er best grondig op na.

gratis lettertype
Maak kenbaar of je wil betalen of niet voor een font.

myfonts.com: lettertypes voor kenners & liefhebber

Voor je verder gaat, bekijk eerst even dit.

Op www.myfonts.com kan je o.m. een lettertype laten identificeren. Daarnaast biedt de site een enorme collectie van fonts die je gratis of tegen betaling kan downloaden.

Het zoeken naar een geschikt font is hier meer specialistenwerk. Dat blijkt meteen uit de tagcloud waaruit je kan kiezen tussen bijvoorbeeld ‘sans serif’, ‘monoline’, ‘cursive’, enz.

lettertype categorie
De tagcloud om lettertypes te kiezen bevat heel wat technische termen.

Net als bij dafont.com, beschik je hier over de mogelijkheid om de tekst aan te passen. Daarenboven kan je het lettertype in verschillende groottes en kleuren bekijken. Dit is vooral handig om een eerste idee te hebben van hoe je bedrijfsnaam of slogan er op je logo zou kunnen uitzien.

lettertype kleur en grootte
Een preview van het font in groottes en kleuren is echt wel handig.

Conclusie: lettertypes zoeken is slechts de eerste stap

Een font zoeken is slechts een eerste stap voor het maken van je logo en huisstijl. Vanzelfsprekend zijn er oneindig veel variaties mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende fonts combineren, of bestaande lettertypes verder (laten) personaliseren. In de links hieronder vind je nog meer inspiratie en tips.

Ook interessant voor jou