Er is een heel goede reden waarom (lees)boeken al eeuwen met zwarte inkt op wit papier gedrukt zijn. Het contrast tussen een lichte achtergrond en
donkere letters is namelijk het minst vermoeiend voor de ogen. Dit geldt ook voor websites.
Kleuren en leesbaarheid op het internet
Leesbare websites gebruiken niet enkel leesbare lettertypes, maar gebruiken ook de juiste kleuren voor de webteksten. Hieronder vind je een paar voorbeelden om ons argument kracht bij te zetten.
De combinaties lijken vergezocht, maar we zijn er zeker van dat je dit soort zaken zelf ook al ontmoet hebt. Misschien is het wel een heel goed idee om voor je algemene voorwaarden één van deze kleurencombinaties te gebruiken. Niemand die de moeite zal nemen om de kleine lettertjes aandachtig te lezen.
Een blauwe achtergrond en gele letters doet pijn aan de ogen. Voor enkele regels gaat dit nog, maar als dit voor een hele pagina is, houdt geen mens dit vol.
En toch zie je dit fenomeen wel vaker op websites. We hopen van harte dat jij deze fout niet begaat. Of als je het gedaan hebt, dit NU rechtzet. Niet voor ons, maar voor jezelf en je zaak
Zwart als achtergrond met witte letters is ook al niets. Voor knoppen en een menu gaat het nog. Ook voor kleine stukken tekst en dergelijke staat het niet mis.
Als je hele website in het zwart is en de tekst in het wit (of lichtgrijs), wordt het wel lastiger. Bovendien zal niemand in de verleiding komen om jouw (inhoudelijk interessante) website eens door de printer te jagen en rustig door te lezen.
En dan zijn er natuurlijk de volledig verkeerde combinaties zoals groen op paars, rood op blauw, geel op oranje,…
In je logo vormt het misschien een mooie combinatie. Op een website, of in een brochure is het een afknapper van jewelste. Hiermee is ons punt wel duidelijk gemaakt, dus we gaan hier gewoon verder met onze witte achtergrond en zwarte letters.
Lettertypes en leesbare webteksten
Ook de keuze van verkeerde lettertypes, zoals Comic Sans kan de leesbaarheid van websites ongunstig beïnvloeden. Teveel lettertypes door elkaar, leidt al snel tot een chaotische website.

website.
Maar zelfs met een juist lettertype kan het nog verkeerd gaan:
- te kleine lettergroottes
- weinig ruimtetussen de regels
- te lange paragrafen
- teveel woorden op één lijn
Conclusie: zorg ervoor dat je webteksten leesbaar zijn
Het mag duidelijk zijn. Als je wil dat je webteksten gelezen worden, gebruik dan een lichte achtergrond zoals wit, lichtgeel, lichtgrijs,… en een donkere tint voor je letters.
Overdrijf zeker ook niet met het aantal fonts. Voor de spaties tussen letters en lijnen is er een eenvoudige test. Vraag je grootmoeder om je webteksten te lezen. Lukt het haar, dan is het normaal gezien wel goed.