Een huisstijl ontwerpen bestaat onder meer uit het kiezen van kleuren voor je logo, website, naamkaartjes,… Er zijn oneindig veel kleuren en kleurencombinaties mogelijk, maar met de onderstaande tips vind je ongetwijfeld snel een mooie huisstijl kleurenpalet.

Tip N°1: Gebruik je interieurkleuren voor je logo en huisstijl

Veronderstel dat je een zaak hebt opgericht waarbij klanten over de vloer komen. Zou het dan niet logisch zijn dat je kleuren huisstijlkleuren kiest die bij het interieur passen? Het sterke aan dit idee is dat je huisstijl dan wel heel letterlijk opvat.

interieur kleuren
Huisstijl letterlijk nemen: kleuren kiezen op basis van je interieur of de omgeving.

Om je klanten in een aangename omgeving te verwelkomen, heb je waarschijnlijk een beroep gedaan op een binnenhuisarchitect. Deze heeft je ongetwijfeld nuttig advies gegeven over de inrichting en interieurkleuren. Kortom, je hebt al keuzes gemaakt en kan de lijn gewoon doortrekken naar je huisstijl.

Vanzelfsprekend moet je dan weten welke kleuren precies gebruikt zijn voor je interieur. Nu kan je terug gaan kijken op de verfpotten, maar de kans is klein dat je die nog hebt. In de volgende tip vind je echter een handige manier om snel de kleuren van je interieur te ontdekken.

Tip N°2: Huisstijl kleuren op basis van een foto

Foto’s bevatten heel wat kleuren. Waarom zou je het jezelf niet makkelijk maken en het kleuren palet voor je huisstijl op basis van een foto kiezen. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je dit in 5 minuten kan doen.

Stap 1: Neem een foto van je interieur of zoek een foto waarin mooie kleuren staan

De eerste stap die je moet zetten is een (digitale) foto van je interieur nemen en uploaden naar je computer. Vervolgens zorg je ervoor dat de foto niet breder is dan 800 pixels. Als je geen ervaring hebt met fotobewerkingen, kan je terecht in het artikel dat handelt over het verkleinen van foto’s op je computer.

Stap 2: Upload je foto

Vervolgens open je deze website die het kleurenpalet van foto’s detecteert. Je klikt op Choose file en nadat je je foto gekozen hebt, klik je op Send file

kleuren palet generator
Kleuren palet generator.

Stap 3: Noteer de kleurencodes

Als je een kleur mooi vindt, ga je over het blokje met de cursor. Onderaan verschijnt een web kleurwaarde als Hex: #81837E. Deze kleurwaarden heb je nodig. Je noteert de codes en zo kan je logo-ontwerper later de exacte kleuren gebruiken in een grafisch programma.

kleuren palet huisstijl
Je kan de kleurenselectie verfijnen door de waarden in Grid Size te verhogen van 3X3 naar 7X7.

Tip N°3 kies uit bestaande kleuren paleten

Heb je geen talent of zin om zelf een kleuren palet voor je huisstijl te zoeken? In dat geval kan je op deze website zoeken tussen bestaande kleuren paletten.

Colourlovers.com heeft heel wat voordelen. We zetten ze even op een rijtje

Gebruiksvriendelijk en interactief

De kleurenpaletten zijn makkelijk op te zoeken. Een belangrijke stap van je huisstijl ontwerpen is daarmee snel gezet. Naast het zoeken, kan je zelf een palet samenstellen en uploaden.

Feedback van liefhebbers en kenners

Als geregistreerde gebruiker kan je commentaar geven en krijgen op de paletten uit het assortiment. Anderen kunnen jouw keuze ook beoordelen en zo krijg je een beter beeld of je aanleg voor kleuren combineren. Het is ook altijd een leuk tijdverdrijf om een wereldwijde jury van kritische kleurenliefhebbers te tarten met een afschuwelijk lelijke combinatie. En dan maar benieuwd uitkijken of iemand zo eerlijk is om zijn mening te zeggen.

kleuren palet
Kant-en-klare kleurenpaleten waaruit je kan kiezen.

Kleuren en patronen

Het is ook mogelijk om te zien hoe een kleur er op een patroon (pattern) zal uitzien. Voor webdesigners en printdesigners is dit een handig middel om snel het effect van een kleur te kunnen inschatten. Maar ook voor het personaliseren van je Twitter pagina komen patronen van pas.

Onder het kopje Trends kan je verder ook zien welke kleuren in de mode zijn voor huisstijlen, websites en zelfs interieurs. Hierbij moet je natuurlijk in het achterhoofd houden dat het een internationale website is. Modetrends zijn niet steeds globaal en kunnen dus sterk afwijken van wat in België en Nederland in de mode is.

web kleuren trends
Trends op gebied van webkleuren.

Tip N°4: Gebruik een online kleuren menger

Op deze website vind je met enkele klikken en draaien aan het kleurenwiel snel kleuren voor je logo en huisstijl. De online kleurenmenger heeft nog een paar aardige voordelen.

kleuren schema
Klikken en draaien om een kleurenpallet samen te stellen.

Preview van kleuren voor je website

Het kleurenpalet kan je ook bekijken in een template website. Jouw website zal er ongetwijfeld totaal anders uit komen te zien, maar het voorbeeld geeft wel meteen een beeld van welke eerste indruk je met je zelfgekozen kleuren zou bereiken. Daarbij heb je ook de mogelijkheid om te kiezen tussen een lichte of een donkere achtergrond.

kleuren schema
Een voorbeeld van je huisstijl kleuren op een webtemplate.

Je kleurenpallet exporteren

Als je tevreden bent van je kleurenpallet, kan je het via het menu exporteren. Dit kan handig zijn als je de kleuren wil doorsturen naar je ontwerper. Op deze manier ben je er immers zeker van dat jouw kleurenkeuze gebruikt zal worden. Ook een export voor het gratis fotobewerkingsprogramma GIMP behoort tot de mogelijkheden. Maar ook een export naar web kleurcodes en RGB zijn hier mogelijk.

Hoe zien kleurenblinden jouw huisstijl kleuren?

Weinig mensen houden rekening met kleurenblinden bij het kiezen van huisstijl kleuren. Op de color scheme website kan je nagaan hoe verschillende soorten kleurenblindheid de kleuren tonen.

Conclusie: huisstijl ontwerpen en huisstijl kleuren kiezen

Het opzoeken van kleuren voor je huisstijl en website is dankzij het internet een eenvoudige zaak geworden. Het meest tijdrovende aspect ligt in het nemen van een beslissing. En dat kan natuurlijk pas echt wanneer je het geheel ziet.

Jouw voorkeur voor kleuren kan op een logo of een website aardig tegenvallen. In dat geval is het een troost dat je in een handomdraai een nieuw palet kan samenstellen. Ook de raad van een professionele huisstijl ontwerper kan nooit kwaad. Deze zal je ongetwijfeld advies uit ervaring kunnen geven.

Tenslotte heb je met deze stap een belangrijke gezet in het proces van huisstijl ontwerpen, maar hiermee is de kous niet af. Je moet namelijk ook nog lettertypes vinden, een logo laten ontwerpen,….