Geschikte huisstijl lettertypes vinden is op zich geen gemakkelijke opgave. Zeker als je meerdere fonts wil gaan gebruiken wordt het wel heel lastig. Daarom staan we in dit artikel even stil bij hoeveel lettertypes je echt nodig hebt. En waarmee houd je best rekening?
(Minstens) 1 lettertype voor je logo
In veel gevallen zal je logo je merknaam bevatten. Samen vormen ze een geheel van symbool en tekst. En teksten worden in bepaalde lettertypes weergegeven. Voor je logo heb je dus al minstens 1 lettertype nodig. Als je dan ook met kleuren zou werken, valt het niet eens hard op dat je “slechts” 1 font gebruikt.

Vaak worden bestaande lettertypes gewijzigd voor logo’s. Hiervoor doe je best een beroep op een professionele grafische ontwerper. Deze weet immers perfect hoe hij/zij het lettertype kan aanpassen zodat het nog mooier wordt. Bovendien ben je dan ook zeker dat de vectorversie van je logo gemaakt is zoals het hoort.
Er bestaan heel wat technieken om een quasi oneindig aantal varianten van eenzelfde basislettertype te maken. Je kan een lettertype namelijk vervormen door de spaties tussen de lettertypes in te stellen, waardoor de letters dichter of verder uit elkaar komen te staan. Een andere techniek is om bijvoorbeeld een letter te spiegelen, of streepjes in letters weglaten.
Vanzelfsprekend mag je bedrijfsnaam op je logo gerust uit meerdere fonts bestaan. Kortom, echte vooorschriften bestaan hiervoor niet. Zolang het geheel er mooi uitziet, zit je goed.
(Minstens) 1 font voor je slogan
Naast je merknaam, zal ook je slogan in je logo voorkomen. Om je slagzin te onderscheiden van je bedrijfsnaam, zal je hiervoor vaak een ander lettertype (willen) gebruiken.
Een andere optie is dat je een variant gebruikt van het lettertype van je logo. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:vet, cursief, hoofdletters en kleine letters. Deze varianten kan je meestal downloaden als een font family.

(Minstens) 1 lettertype voor je huisstijl documenten
Ook voor je visitekaartjes en communicatiedocumenten (offertes, facturen) zal je een lettertype moeten/willen kiezen. Om de visuele herkenbaarheid van je merk te vergroten, kies je best eenzelfde lettertype voor al je zakelijke communicatie.
Niet alle lettertypes bevatten diacrytische tekens, zoals ë, ï, é,…. Dit kan een probleem vormen als je je marketingmateriaal in verschillende talen wil laten verschijnen. In dat geval kan je dus best meteen een lettertype kiezen dat w&eactue;l over deze tekens beschikt.
Nog meer uitdagend wordt het als de talen van je keuze in verschillende schrifttekens geschreven worden, zoals Hebreeuws, Chinees, Arabisch,… In zulke gevallen is het helemaal uitgesloten dat je eenzelfde lettertype voor je “globale huisstijl” zal kunnen vinden. Maar dat geeft niet. Met kleuren kan je immers ook deze eenheid bereiken.
Aandachtspunten bij het kiezen van je huisstijl lettertypes
Eén lettertype voor je hele huisstijl?
Af en toe kiest een merk ervoor om slechts één lettertype doorheen de hele huisstijl te gebruiken. Zowel het logo, slogan, webteksten en zakelijke documenten staan dan allemaal in eenzelfde font. Op zich is daar niets tegen, maar…
- Op veel social media websites kan je zelf je lettertype niet kiezen. Waar je oorspronkelijk een idee origineel idee dacht te hebeen door te kiezen voor branding met een font, zal je noodgedwongen moeten afwijken van je eigen huisstijl voorschriften.
- Door slechts 1 font te gebruiken voor je hele huisstijl, zijn de afzonderlijke onderdelen minder van elkaar gescheiden. Het loopt dus wat door elkaar.
- Een lettertype dat op maat van jouw logo ontworpen, of aangepast is, bevat meestal enkel de letters die in je bedrijfsnaam of slogan voorkomen. Dit soort aanpassingen zijn in de meeste gevallen niet in het bestand van het lettertype zelf gemaakt, maar wel in een grafisch programma. Hierdoor kan je deze lettertypes dus niet installeren op je computer om ze vervolgens te gebruiken in bijvoorbeeld je favoriete Office programma’s.
- Als je toch zou besluiten één lettertype doorheen heel je huisstijl te gebruiken, zorg er dan zeker voor dat je een leesbaar lettertype kiest.

Kies een font dat past bij jouw zaak
Kies een lettertype dat bij je bedrijf past. Het heeft vanzelfsprekend geen zin in de “Kids” sectie te zoeken als je bedrijf een incassobureau is. Het voorbeeld is extreem, maar er zijn zeker bepaalde lettertypes die niet passen bij de indruk die je wil nalaten bij je klanten. ComicSans bijvoorbeeld behoort tot de categorie verkeerde lettertypes voor zakelijke gebruik.
Twijfel je, roep een professional in
Het is heel goed mogelijk dat je fonts tegenkomt waarvan je denkt dat ze bij elkaar een mooi geheel gaan vormen. Je kan zelfs in een tekstverwerker een eerste idee krijgen. Het best is toch om de finalisering aan een ervaren ontwerper over te laten. Een logo dat je zelf samenstelt in Word, is ook voor niet-kenners herkenbaar als selfmade. Dit is écht niet wat je wil.
Controleer of je het font mag gebruiken
Er bestaan verschillende licentievormen voor het gebruik van lettertypes. Sommige fonts zijn gratis, andere mag je enkel gebruiken voor persoonlijke documenten. Voor nog andere moet je betalen. In alle gevallen is het raadzaam om de kleine lettertjes van de gebruiksovereenkomst te lezen. En toe te passen natuurlijk.
Conclusie: huisstijl lettertypes zoveel je wil
Als je de optelsom hierboven maakt, heb je minimaal één font nodig. Op het maximum staat geen limiet, maar je zal ondertussen al wel begrepen hebben dat “overdaad schaadt”. Probeer je tot een 4 tot 5-tal fonts te beperken. Gebruik je er toch meer, dan zal elk lettertype om aandacht schreeuwen. En dat kan toch niet echt de bedoeling zijn.