140 karakters om een boodschap de wereld in te sturen is een heel lage drempel. Wat Twitter is en kan betekenen voor je merk, weet ondertussen wel iedereen. In dit artikel staan we stil bij een aantal zaken rond het Twitter logo. Zaken die je misschien nog niet had opgemerkt, omdat je te druk bezig was met bijvoorbeeld tweets te verzenden…
Een blauw (paars, groen, oranje,… vogeltje
Het kan je niet ontgaan zijn. Het logo van Twitter is wat we in het jargon ook wel bedrijfsmascotte noemen. Een mascotte wekt sympathie op, zeker als er een dier voor gebruikt wordt, maar toch was er ook iets heel vreemds aan de hand met de Twitter mascotte. Het blauwe vogeltje had tot een tijd geleden namelijk veel weg van een kameleon.
Het was ongelofelijk om te zien hoeveel varianten er van het Twitter logo gemaakt werden.
De creativiteit ging hierin zo ver dat er niet enkel met de vormen gespeeld wordt, maar ook de huisstijl kleuren werden schaamteloos gewijzigd. Het enige wat overbleef was dan ook vaak het concept achter het logo: een vogeltje.

Nu worden er wel vaker vogels in een logo gebruikt, maar Twitter en hun logo concept waren zo sterk dat surfers in een oogopslag wisten waarvoor het vogeltje op een website stond.
Twitter nam hier ook gewoon vrede mee. Voor hen was het blijkbaar belangrijker dat hun diensten gebruikt worden dan wereldwijd processen aan te spannen tegen creatieve ontwerpers.
Exit creativiteit, het Twitter logo staat nu vast
Ondertussen is het afgelopen met de creatieve varianten van het logo. Twitter legde namelijk hun huisstijl vast. Op deze website vind je de beperkingen en mogelijkheden voor het Twitter logo terug.

Naast de logokleur en vorm die je niet mag wijzigen, bestaan er nu ook voorschriften voor het gebruik van de merknaam.
De toon van de branding voorschriften is overigens vriendelijk en zacht: Please remember to capitalize the T in Twitter and Tweet. Blijkbaar heeft dit toch zijn effect gehad want tegenwoordig vind je veel minder creatieve Twitter logo varianten.
Conclusie: waak over je logo
In het hele verhaal is het vreemd dat Twitter het ooit zo ver heeft laten komen. Als je zelfs met je merknaam het woordenboek haalt (Tweeten) is dat een teken dat je echt wel groot bent. En als groot merk wil je natuurlijk serieus genomen worden door aandacht aan je branding te besteden. En wat is dan beter om je merk te beschermen?