Fotobewerking software is duur. Gelukkig bestaan er gratis alternatieven om je (huisstijl)foto’s te bewerken. Soms is het namelijk heel handig om zelf snel een foto te bewerken in plaats van een beroep te hoeven doen op een ontwerper. Ook beginnende grafische designers zijn gebaat met dit soort gratis fotobewerking software.

Gratis fotobewerking software downloaden

GIMP kan je via deze website gratis downloaden, maar je bent steeds vrij een milde schenking te doen. Het geld dat de makers op deze manier verzamelen, helpt hen om het programma verder te blijven ontwikkelen.

3 nadelen van Gimp

Omdat GIMP door een team van vrijwilligers is gebouwd, kan je moeilijk anders verwachten dan dat het een paar nadelen heeft. Als je voldoende gemotiveerd bent en liever bespaart op dure foto software zijn deze echter niet onoverkomelijk.

Nadeel 1: Enkel Engelstalige documentatie

De documentatie is voornamelijk in het Engels. Er zijn wel lessen op het internet over hoe je GIMP kan gebruiken. Ook deze zijn meestal in het Engels. Gelukkig hebben de lessen meestal wel screenshots voorhanden wat het eenvoudiger maakt om alles stap voor stap uit te pluizen.

Nadeel 2: Beperkte fotobewerkingsmogelijkheden

De mogelijkheden om foto’s te bewerken met GIMP zijn beperkter dan wat je in de laatste versie van Photoshop kan doen. GIMP is dan ook niet dé software als je op een professionele manier foto’s wil bewerken. Basisbewerkingen, zoals de bestandsnaam van een foto wijzigen, zijn daarentegen wel heel gemakkelijk.

Nadeel 3: Verwarrende interface

Als je GIMP opstart, voelt het even vreemd aan om drie verschillende schermen te zien rondzweven: twee toolbars en een hoofdscherm. Je desktop blijf je zien tot je een foto opent. Dit is anders in de meeste fotobewerkingsprogramma’s.

gimp gratis fotobewerking software
De wat chaotische interface van Gimp.

Het is dan ook even zoeken voor je doorhebt hoe je met het programma kan werken. Maar zoals bij alle software wen je hier ook wel aan door er uren mee bezig te zijn.

Foto’s verkleinen in Gimp

Moderne fototoestellen slaan foto’s op in grote afmetingen. Deze vertalen zich in foto’s van al snel enkele megabytes. Hierdoor zie je dan wel alle details op een foto, maar voor je website zijn deze foto’s veel te groot. Hoe groter de foto is, hoe langer het duurt om deze in te laden. Dit kan een negatieve invloed hebben voor je website. Surfers zijn immers niet happig op trage websites en ook Google kan je afstraffen omdat je website te traag is.

Alvorens je een foto op je website zet, is het dus nodig om deze eerst te verkleinen. En dat kan je met GIMP.

gimp bewerken van foto
In twee stappen een foto verkleinen

Als je nu klikt op File, kan je vervolgens kiezen voor Open. Je bladert nu naar een foto naar keuze en die verschijnt in het “hoofdscherm”.

Als je nu op Image klikt en vervolgens op Scale Image, kan je de afmetingen van je foto aanpassen.

Conclusie: voor gratis foto software betaal je toch een prijs

Ondanks het feit dat GIMP gratis is, betaal je een prijs met de tijd die je ermee doorbrengt. Het programma is dan wel gedocumenteerd, maar veel zaken moet je zelf zien uit te zoeken.

Meer foto tips voor jou