Foto’s worden vaak gebruikt om een merk een hogere herkenbaarheid te geven. Alvoren je je huisstijlfoto’s online zet, doe je best de moeite om ze in het juiste formaat (gif, jpg, png) te zetten. In dit artikel geven we je advies over de bestanden van je online foto’s.

Inleiding: welke bestandsnamen kunnen foto’s hebben?

De bestandsnaam, ook wel extensie, van een foto is het laatste deel van de foto, net achter het punt. vakantiefoto.jpg bijvoorbeeld heeft de bestandsnaam jpg. Een overzicht van de betekenis van deze afkortingen kan je elders op het internet terugvinden. Wat ons hier echter vooral interesseert is welke bestandsnaam je best gebruikt voor foto’s die je op je website wil gebruiken.

De bestandsnamen die relevant zijn voor het internet zijn .jpg/jpeg, .gif en .png. Hieronder volgt een kort overzicht.

Wanneer GIF bestanden gebruiken?

GIF-bestanden gaan al geruime tijd mee en zullen ook niet zo snel verdwijnen van het internet. Dit komt omdat ze naast één nadeel, heel wat voordelen hebben.

GIF bestanden zijn klein

Een .gif bestand neemt heel weinig ruimte in beslag. Daardoor kan het heel snel ingeladen worden als iemand je website bezoekt.

GIF bestanden kan je animeren

Lang voor er sprake was van Flash en HTML5 was het al mogelijk om beelden te doen bewegen op websites met GIF’s. De bewegingen zijn soms niet zo vlot en spectaculair als hetgeen vandaag mogelijk is, maar ze volstaan meestal wel voor kleine emoticons en banners. Omdat GIF, in tegenstelling tot Flash, ook op iPhone en Tablets zichtbaar zijn, zijn ze nog steeds niet verdwenen.

gif animatie van mascotte
Animatie in gif.

GIF bestanden kunnen een transparante achtergrond hebben

Een transparante achtergrond heeft het voordeel dat je de afbeelding niet elke keer moet veranderen als je de achtergrond van je website wil wijzigen. Veronderstel dat je vandaag beslist om van je groene website een rode te maken. Als je GIF-bestanden van een transparante achtergrond voorzien zijn, zal je jezelf heel wat tijd besparen.

GIF-bestanden zijn niet geschikt voor foto’s

Omdat de kwaliteit van GIF tegenover JPG veel lager is, zijn GIF-bestanden ook minder geschikt om ze te gebruiken voor foto’s.

Een GIF-bestand (rechts) resulteert in een aanzienlijk lagere kwaliteit. Let vooral op de vegen en groene schijn op de stenen.

Wanneer JPG/JPEG bestanden gebruiken?

Jpg/jpeg blijft de beste keuze voor foto’s op het internet. Neem hierbij wel de tips om foto’s te verkleinen in achting, en je zit altijd goed.

PNG-bestanden: het beste van twee werelden.

PNG heeft een JPG kwaliteit

PNG-bestanden hebben een betere kwaliteit dan GIF-bestanden. Je kan een foto opslaan als .PNG zonder dat er zichtbaar kwaliteitsverlies optreedt.

Transparante achtergond in PNG bestanden

Ook een transparante achtergrond is mogelijk bij PNG-bestanden. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld je logo wil gebruiken in een Word document of Powerpoint presentatie.

Gif transparante achtergrond
In Photoshop ziet een transparante achtergrond eruit als een dambord.

Animaties in PNG

PNG-bestanden kunnen ook geanimeerd worden. In dat geval is er sprake van een .APNG-bestand. Omdat veel browsers de animatie niet tonen, is het niet de moeite om hier veel tijd aan te spenderen. Doen wij hier dus ook niet.

Hoe kan je de bestandsnaam van een foto veranderen?

De meeste programma’s om foto’s mee te bewerken laten je toe om de extensie van het fotobestand te veranderen door de foto te openen en daarna te kiezen voor “Opslaan als”. Hier kies je dan de gewenste extensie. Et voila, je .jpg is een .gif geworden.

foto opslaan als .jpg
Foto opslaan als jpg.

Voor websites maakt het uit of de extensie in kleine of hoofdletters is geschreven (jpg versus JPG). Als je de foto namelijk naar je website uploadt, moet je later in je code net dezelfde extensie (inclusief hoofdletters of kleine letters) gebruiken.

Doe je dit niet, dan verschijnt de foto niet op je website. Je bezoekers krijgen dan het typische kadertje te zien. En tenzij je een artikel schrijft over het gebruik van foto’s op je website, staat dit niet zo netjes.

foto niet gevonden
Het gekende lege vakje om aan te duiden dat de foto niet teruggevonden wordt.

Conclusie: kies in functie van het foto onderwerp

De keuze voor gif, jpg of png hangt vooral af van je bedoeling en onderwerp van de foto. GIF is vooral goed voor kleine grafische elementen voor je website en eventueel bewegende banners.

Nog interessante tips voor jou

Interessant? Deel deze tips met je netwerk