In het algemeen geldt voor foto’s dat hoe groter het bestand is, hoe hoger de kwaliteit van de afbeelding. Een foto verkleinen voor je website is echter wel aan te raden voor de onderstaande 3 redenen. Verderop in dit artikel vind je ook tips om snel foto’s te verkleinen.

3 redenen om een foto te verkleinen voor je website

Een fotobestand van slechts 100 kb (kilobyte) kan je niet echt uitvergroten zonder dat het kwaliteitsverlies zichtbaar wordt. Als je op je website een foto van 50 X 100 (pixels) zet op een plaats die 400 X 600 pixels groot is, is het resultaat een wazige foto.

Omgekeerd heeft het geen zin om in dezelfde ruimte (50 X 100) een foto te plaatsen die 1400 X 1200 pixels groot is. Zo’n foto is immers al snel een paar Mb groot. Elke keer dat een surfer je site bezoekt, moet de foto naar de bezoeker zijn computer gedownload worden. Dit brengt ons meteen naar de eerste reden om een foto te verkleinen.

Reden N°1: Grote foto’s op een website laden traag in

Grote bestanden downloaden neemt, zoals je zelf al wel ervaren hebt, veel tijd in beslag. Nu is tijd een relatief begrip, maar op het internet zijn 2 seconden heel veel.

Zeker als een surfer een snelle internetverbinding gewoon is, zal hij/zij geneigd zijn je website te verlaten als het inladen te lang duurt. De kans dat hij bij een van je concurrenten terechtkomt is dan ook groot.

foto's die inladen op een website zijn veel te groot
Eindeloos wachten op foto’s die ingeladen zijn.

Reden N°2: Een kleine foto neemt minder webruimte in

Geld is een tweede reden waarom het de moeite is om je foto’s te verkleinen. Je betaalt immers voor internetverkeer en ruimte op je webserver. Als je je webhosting limiet overschrijdt, betaal je bij. Telkens iemand je website bezoekt, gaat er geld verloren. Tenminste als je foto’s onnodig groot zijn.

foto comprimeren
Een zelfde foto met dezelfde afmetingen, maar verschillend aantal Mb’s.

Reden N°3: Trage websites worden door Google afgestraft

Een derde reden om kleinere foto’s te gebruiken is omdat het je positie in Google kan beïnvloeden. Google houdt bij de berekeing van je positie in de zoekresultaten namelijk ook rekening met hoe snel je website inlaadt. Dit laatste geldt trouwens niet als je je site promoot met zoekmachine advertenties.

laadsnelheid van website meten
Test de laadsnelheid van je website.

Alvorens we uitleggen hoe je de bestandsgrootte gunstig kan beïnvloeden, kan je op gmetrix.com zelf de laadsnelheid van je website controleren. Het mooie rapport dat je hier krijgt, geeft je meteen de oorzaken (en mogelijke oplossingen) van een eventuele lange laadtijd. Overigens zijn grote foto’s slechts één factor voor lange inlaadtijden.

4 tips alvorens je een foto verkleint

Als je de bestandsgrootte van je foto’s wil verminderen voor je ze publiceert op je website, houd je best rekening met een aantal tips.

Tip N°1: Neem eerst een backup van je foto’s

Zorg ervoor dat je eerst een back-up neemt van je foto’s. Op deze manier kan je steeds teruggrijpen naar de originele foto. Dit laatste is niet enkel nuttig voor foto’s die je op het internet koopt, maar ook voor zelfgemaakte foto’s.

Tip N°2: Verklein de foto naar de juiste afmetingen

Gebruik steeds de exacte afmetingen (pixels) die de foto op de site zal innemen. Als je een ruimte voorzien hebt van bijvoorbeeld 250 pixels X 100 pixels voor je logo, heeft het geen zin om daarvoor een foto van 750 X 300 pixels te gebruiken.

fotoshop foto size instellen
Het exact aantal pixels in Photoshop instellen.

Tip N°3: Sla de foto op in een lage kwaliteit

Sla je foto op in een lage kwaliteit. Foto’s voor het internet hebben een maximale resolutie van 72 pixels/inch. Als je toch een hogere resolutie gebruikt, is dit niet zichtbaar op het scherm. Een foto van meer dan 72 pixels/inch zal dus enkel onnodige ruimte in beslag nemen.

Als je een foto van 72 pixels/inch opslaat met een kwaliteit tot 25-50% lager dan het origineel, zal niemand dit op je website opmerken. Voor drukwerk geldt dit niet. Daar zal je steeds een zo hoog mogelijke kwaliteit van je foto dienen te gebruiken.

photoshop kwaliteit van een foto verkleinen
Je kan gerust de kwaliteit voor web foto’s verlagen zoals hier in Photoshop.

Tip N°4: Controleer het resultaat van je fotoverkleining

Als je de bovenstaande stappen hebt gevolgd, heb je de meeste overbodige digitale informatie uit je foto verwijderd. Hierdoor is het bestand kleiner dan de originele foto. Controleer echter steeds op je website of de kwaliteit niet teveel gereduceerd is. Uiteindelijk wil je wel een snellere website, maar geen wazige foto’s.

Hoe kan je snel foto’s verkleinen?

Naast het gebruik van fotobewerkingsprogramma’s, zoals Photoshop, zijn er nog andere mogelijkheden om foto’s te verkleinen voor je website.

Online foto’s verkleinen

Via deze site kan je foto’s uploaden en vervolgens weer downloaden. Als je foto reeds online staat en je kent de link, kan je deze ook gewoon in het veld URL plakken.

Yahoo smushit
Snel de kwaliteit van foto’s verkleinen met Yahoo smushit.

Software foto’s verkleinen

EasyImageModifier is een gratis programma voor Windows waarmee je een hele folder foto’s tegelijkertijd kan verkleinen.

foto's verkleinen met easy image modifier
Veel foto’s tegelijkertijd verkleinen.

Conclusie: een foto verkleinen voor je website loont de moeite

Tegenwoordig is er heel wat gratis fotobewerking software te downloaden waarmee je foto’s kan verkleinen. Vooral voor foto’s die je op je website wil gebruiken, is het de moeite om even tijd te spenderen aan het verkleinen.

Nog meer tips voor je foto’s