Het kleine logo dat je bij bepaalde websites bovenaan ziet, wordt in de vakwereld “favicon” genoemd. Hoe onbeduidend klein het ook mag zijn, het heeft zo zijn voordelen. Bovendien kan je vrij eenvoudig en snel een favicon maken.

Wat is een favicon?
Het woord favicon komt van het Engelse favorites en icon. En hiermee is meteen de functie van een favicon verklaard. Een favicon staat je toe om makkelijk een website te herkennen in een lijst van favoriete websites. Sinds de opkomst van webbrowsers met tabbladen, heeft het nog meer aan kracht gewonnen.

In een reeks tabbladen die openstaan is het immers zeer gemakkelijk om te zien welke site je wil openen. Op de website moet wél een favicon geïnstalleerd zijn, anders krijg je hier het standaardicoontje te zien van je browser.
Hoe maak je een favicon?
Het maken en installeren is vrij eenvoudig. Het is daarom bijna onbegrijpelijk dat niet elke webdesigner hierin een kwartier tijd investeert.
Grosso modo zijn er twee manieren om een favicon te maken. De eerste is enigszins omslachtig en laat je best over aan een ervaren Photoshopper die het geduld heeft om op pixelniveau te werken.
Omdat we graag direct resultaten zien, gaan we liever meteen over naar de snelle manier. Er zijn heel wat websites waar je in een handomdraai zelf een favicon kan laten maken.
Het enige wat je hiervoor dient te doen, is een .jpg of .png of .gif versie van je logo uploaden naar een van de onderstaande sites. De favicon wordt dan automatisch gemaakt. Tenslotte hoef je deze nog te downloaden.
Op deze website kan je ook bewegende favicons maken. Je kan er je favicon ook zelf makkelijk op pixelniveau tekenen. Dit kost meer moeite, maar leidt tot een beter eindresultaat.

Dit is een mooie website waar je van je logo zelfs logo icoontjes tot 128 pixels hoog en breed kan maken. De favicon generator laat je toe om een deel van het logo te selecteren. Een mooie bijkomende extra is dat je in de derde stap het favicon ook kan bekijken in verschillende browsers. Op deze manier hoef je niet elke keer het icoontje te uploaden naar je site om te controleren of het er goed uitziet.

Hoe installeer je een favicon?
Het bestand heeft de typische naam favicon.ico. Dit dien je te uploaden naar je website. Voor de kenners: de root folder).
De laatste stap is om één extra lijn in je HTML-code toe te voegen in de head sectie.
<link rel=”shortcut icon” type=”image/x-icon” href=”favicon.ico” />
Conclusie: je hebt echt geen excuus om geen favicon te hebben
Een favicon maken en installeren kost niet veel moeite. Het eindresultaat is elke keer verbazend. Plots verschijnt in je browser jouw logo in een afmeting van 16 pixels hoog X 16 pixels breed.