Een originele domeinnaam bedenken gaat sneller dan het bedenken van een bedrijfsnaam. Je kan immers snel op het internet zoeken of een domeinnaam nog beschikbaar is. In dit artikel geven we enkele tips van hoe je een beklijvende domeinnaam kan samenstellen door te spelen met extensies.

domeinnaam bedenkenWelke extensie gaat jouw website krijgen?

Creatief met domeinnaamextensies

In mensentaal zijn domeinnaam extensies het laatste stukje van een website adres, zoals .eu, .nl of .be. Deze extensies worden voortdurend uitgebreid en aangevuld. Sommige van deze extensies zijn uiterst geschikt om een creatieve domeinnaam mee te bedenken. Als je de volgende websites luidop leest, herken je namelijk een korte zin of woord.

domein naam extensieBedrijfsnaam en webadres op elkaar afgestemd.

Het voordeel van een originele domeinnaam

Er is eigenlijk slechts één voordeel om een domeinnaam als hierboven te gebruiken. Mensen onthouden je website veel beter dan wanneer je een doordeweeks webadres gebruikt. Op zich is dat zeker een sterk punt, maar er zijn ook nadelen aan verbonden.

Nadelen van originele domeinnamen

Er zijn een aantal zaken die je best overweegt als je een creatieve domeinnaam wil gebruiken en hiervoor wil spelen met de extensies.

Slecht om gevonden te worden in Google

Ondanks alle creativiteit is er een goede reden om omzichtig om te gaan met domeinnaamextensies. Extensies als .be en .nl zijn in het leven geroepen voor duidelijke redenen. Ze geven surfers namelijk op het eerste gezicht een idee van in welke regio of land het bedrijf achter de website gevestigd is.

Ook Google houdt hiermee rekening. Een website als ‘never.forget.it’ zal dan ook minder goed scoren in de VS. Let wel, dit is niet de enige factor om een site goed te doen scoren, maar kiezen voor een anderstalige domeinnaamextensie kan in je nadeel werken.

domein naamGoogle houdt rekening met jouw locatie

Het gevaar van typfouten bij webadressen

Het gevaar bestaat gevaar dat mensen de woordspeling van je domeinnaam niet begrijpen. Of dat ze typfouten maken in de veronderstelling dat jij degene bent die een typfout heeft gemaakt en “.be” ipv “.de” bedoelde, voor, laat ons zeggen “www.geldwaar.de”. Tot daar je goede bedoelingen.

Niet geschikt voor alle bedrijven

Veel bedrijven durven het niet aan om al te creatief om te gaan met hun domeinnaam. De vrees om niet serieus genomen te worden door anders te doen dan de massa zit wel vaker creativiteit in de weg.

Een originele domeinnaam bedenken of toch niet?

Hierboven hebben we een aantal argumenten opgesomd voor en tegen creativiteit met domeinnaamextensies. Daarnaast bieden ook getallen mogelijkheden om een orginele domeinnaam te bedenken. De vraag of je dit pad wil bewandelen, kunnen we niet in jouw plaats beantwoorden.

Vrije domeinnamen vind je overigens makkelijk terug via deze website. (aff.)