“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit”. Geen idee waarover we het hier hebben? Lees dan zeker verder en ontdek waarom grafische ontwerpers gek zijn op het gebruik van dummyteksten.

De oorsprong en evolutie van Lorem Ipsum als dummytekst

In de drukkerswereld worden dummyteksten al een eeuw of 5 gebruikt. Rond 1500 kwam een anonieme drukker op het idee om de dummytekst “Lorem Ipsum” te gebruiken in een voorbeeldboek. De tekst haalde hij uit Cicero’s de Finibus Bonorum et Malorum, dat dateert uit het jaar 45 V.C.

Een typische eigenschap van dummyteksten is dat de inhoud er eigenlijk niet toe doet. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er in de loop van de tijd verschillende varianten van “Lorem Ipsum” zijn ontstaan.

Eén reden hiervoor is dat de letters Z en W niet in het Latijn voorkomen. Als je dan als drukker wil weten hoe een tekst er in een bepaald lettertype uitziet, is het handiger om alle letters van het alfabet in de tekst op te nemen.

alle letters van het alfabept

Een beroemde Engelse zin met alle letters van het alfabet.

Een andere reden voor de ontstane variaties is dat mensen graag hun job wat opfleuren. In plaats van telkens dezelfde tekst te gebruiken, kon men soms niet aan de verleiding weerstaan om aan bepaalde passages wat humor toe te voegen. Deze wijzigingen vallen vanzelfsprekend enkel op bij kenners van het Latijn én de originele tekst.

2 voordelen van het gebruik van een dummytekst

Voordeel N°1: Een dummytekst leidt je niet af van het ontwerp

Om makkelijker enkel de vorm van een grafisch ontwerp te kunnen beoordelen, gebruiken grafische vormgevers liever geen echte teksten. Woorden roepen immers beelden op en leiden ons af van de vorm.

“Dit voorbeeld gisteren enzovoorts maar ook zembaden hebben auto’s. Waarvan de groene de vuilnisbelt verorberen en elektronisch betalen” zou aardig passen in een absurd toneelstuk. Maar stel je nu eens voor dat je grafische ontwerper een voorstel voor een bedrijfsbrochure met dergelijke onzin zou voorleggen. Ongetwijfeld zou je het er moeilijk mee hebben om het ontwerp (de vorm) te kunnen beoordelen.

lorem ipsum op website

Web ontwerp met Lorem Ipsum

Voordeel N°2: Een dummytekst is snel te maken

Een tweede reden voor het bestaan van dummyteksten, is dat de finale teksten vaak pas ontstaan als het ontwerp klaar is. Een dummytekst kan je snel maken. Op deze manier kan een grafisch project sneller afgerond worden. De klant en ontwerper hoeven immers niet te wachten op de teksten van een copywriter.

Slotbemerkingen bij het gebruik van dummytekst

Vorm en inhoud zijn één geheel

Aristoteles wist het al: vorm en inhoud zijn niet hetzelfde. Toch komen ze in de praktijk zelden of nooit alleen voor. Hierdoor is het niet gemakkelijk om ze apart te beoordelen op hun waarde. Neem nu bijvoorbeeld de gekende Wikipedia. Hoe vaak heb je zelf op deze website langer dan 10 minuten doorgebracht? De Wikipedia oogt saai, maar is inhoudelijk enorm boeiend. Een contradictie dus waarbij de vorm ons niet lang kan verleiden om de inhoud door te nemen.

dummyteksten

De Wikipedia: goede inhoud, saaie vormgeving.

Het omgekeerde komt ook voor. Het heeft geen zin om hier links op te nemen, maar er bestaan heus wel websites die er heel mooi uitzien, maar waarvan de inhoud weinig voorstelt. Als je de tekst van zulke website op een wit blad papier zou uitprinten, zou het meer opvallen dat er weinig zinnigs verteld wordt.

Soms heeft het geen zin een dummytekst te gebruiken

Tenslotte willen we hier opmerken dat het gebruik van dummyteksten niet altijd even gepast is. Als je op het punt staat een logo te laten ontwerpen, is het beter om meteen je echte slogan en merknaam in je logo op te nemen ipv “Lorem Ipsum” te gebruiken. Voor een grafisch ontwerper maakt het echt wel een groot verschil uit of je 3 woorden of 15 woorden in je slogan zal opnemen.