Een logo bevat (bijna) steeds de product- of bedrijfsnaam. Als er ook een slogan voorhanden is, wordt deze ook vaak opgenomen als onderdeel van het logo.
Eerst een bedrijfsnaam vinden, dan je logo laten ontwerpen
Het lijkt overbodig te vermelden, maar het zou écht niet de eerste maal in de geschiedenis zijn dat een bedrijfs- of productnaam tijdens de logo ontwerpfase nog wijzigt. Hiervoor kunnen allerlei redenen zijn:
- Onenigheid of misverstanden bij de opdrachtgevers
- Onvoorziene copyright problemen
- Domein namen die plots niet meer beschikbaar zijn
- Enz…
Voor een ontwerper is dit geen prettige situatie. Deze heeft immers heel wat tijd gestoken in een logo concept dat op een visuele manier verwijst naar jouw bedrijfs- of productnaam. Als je op dat ogenblik nog verandert van merknaam, zet je een stap terug.
Alvorens een logo te laten ontwerpen stel je dus best de vraag : Ben ik 100% zeker dat ik deze berijfsnaam daadwerkelijk zal gebruiken? Als het antwoord JA! is (dit verschilt van misschien, waarschijnlijk, hoogstwaarschijnlijk en ja) bespaar je niet enkel veel tijd, maar ook geld.
Slogan in je logo
Eerst een slogan bedenken, dan pas aan het ontwerp denken
Veel merken versterken hun bedrijfsidentiteit door in hun logo naast de bedrijfsnaam ook de slagzin op te nemen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor productlogo’s en -slogans. Net als voor bedrijfsnamen is het hier belangrijk dat je precies weet wat je slogan zal zijn.
Het heeft weinig zin om een ontwerper te vragen of hij/zij een dummytekst zoals Lorem ipsum wil zetten bij je logo om te zien wat het effect van een slogan zou kunnen zijn. Als de ontwerper immers uitgaat van twee woorden en je slogan bestaat later plots uit 6 woorden, is het in veel gevallen van nul beginnen.

Als je reeds een logo hebt en pas later een inval krijgt voor een goede slogan, moet je logo laten herwerken. Ideaal is als je dan een vectorversie van je logo hebt en ook weet welk lettertype voor je logo gebruikt werd.
Wanneer je slogan in je logo opnemen?
Je zal je slagzin echter niet in alle situaties kunnen gebruiken. Een favicon bijvoorbeeld is slechts 16 pixels hoog en breed. Dit is vanzelfsprekend veel te klein om er een lange tekst op te zetten.
Daarnaast zijn er ook situaties waarin je je slogan niet wil gebruiken. Slogans lezen en snappen duurt soms enkele seconden en in marketing situaties waar je lezers niet wil afleiden, gebruik je de slogan dan niet.